Als ik in mijn GelukkigHB groepen rondkijk zie ik friemelende wiebelende kinderen die het liefst twee of meer dingen tegelijk doen en op alle manieren op een stoel willen zitten behalve de gangbare.  Van docenten hoor ik dit vaak terug als klacht omdat het zoveel onrust veroorzaakt in de klas.

De kinderen bewegen zoveel door hun fysieke gevoeligheid. Bewegen is ook een manier om geconcentreerd te kunnen blijven.

Tegen hoogbegaafde kinderen zeggen dat ze stil moeten zitten is zinloos. De meeste willen het best, maar houden het slechts korte tijd vol. Eén van de oplossingen  is de kinderen ‘friemeldingen’  geven. Het perfecte ‘friemelding’ moet echter klein zijn, er aantrekkelijk uit zien, geen lawaai maken en geen sterke cognitieve of uitdagende prikkel geven. Een elastiekje voldoet bv aan veel voorwaarden, maar het schiet ook lekker door de kamer of klas heen. Een armbandje friemelt goed, maar als het knapt heb je een leuke afleiding, voor iedereen. Rubik’s game doet het ook goed, maar vergt zoveel aandacht dat al het andere niet meer belangrijk is.

 De tangle is geschikt. Ik heb er een paar gekocht, in de groep gelegd en het was gelijk duidelijk dat ik er meer nodig had, voor iedereen één.  De kinderen die de tangle vast hadden, gingen rustig zitten en de concentratie was volop, zonder verder gewiebel en/of bijzondere aktiviteiten. Er zijn verschillende soorten tangles, met structuur, rubber, glad, zacht. Ik heb verschillende soorten aangeschaft zodat het zeker niet snel gaat vervelen. Ze staan centraal zodat iedereen er makkelijk bij kan.

De tangle is een prachtig hulpmiddeltje bij fysieke beweeglijheid van hoogbegaafde kinderen. Heel geschikt voor thuis, op school en in de GelukkigHB groep.

 

Pin It on Pinterest

Icons made by Dave Gandy from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY