Hoeveel kinderen zijn er ongeveer hoogbegaafd op de wereld?

Deze mooie vraag werd mij gesteld door een kind. Een mooie vraag waar ik helaas geen nauwkeurig antwoord op kan geven. Daarvoor moeten we namelijk eerst vaststellen wat hoogbegaafdheid precies is. Er zijn heel veel wetenschappers die een omschrijving hebben bedacht van hoogbegaafdheid. Daardoor zijn er nu meer dan 100 verschillende modellen en definities van hoogbegaafdheid.

Er wordt veel gezegd dat 2,5% van de mensen hoogbegaafd is. Dit getal is gebaseerd op de IQ-score van 130 of hoger. Daarmee zeg je eigenlijk ook dat deze IQ-score de grens aangeeft tussen wel of niet hoogbegaafd zijn.

Dat klopt niet.

Een IQ-score is een aanwijzing voor de hoogte van je intelligentie. Een IQ-test bestaat uit verschillende testen, waar je allemaal verschillend op kunt scoren. Je kunt daarom niet zeggen dat je IQ uit 1 getal bestaat en daar kun je dan ook niet zomaar mee vaststellen of je wel of niet hoogbegaafd bent.

Als je moe bent, geen zin hebt in een test of ziek bent, dan kan het zijn dat je de test niet zo goed maakt als je zou kunnen. Dat kan ook gebeuren als je faalangst hebt, erg zenuwachtig bent of heel langzaam bent omdat je heel perfect je test wilt maken. Juist bij hoogbegaafde kinderen komt dat vaak voor. Er komt dan een lagere score uit de testen dan echt bij je past. Natuurlijk bepaalt dat dan helemaal niet of je hoogbegaafd bent of niet. Het zou een beetje vreemd zijn als dat van een test afhangt. Een goede onderzoeker kijkt ook altijd naar andere kenmerken van hoogbegaafdheid. In het Delphimodel wordt mooi in beeld gebracht hoe wij naar hoogbegaafdheid kijken en wat wij aanhouden als zijnskenmerken van een hoogbegaafd mens.

Even weer terug naar de vraag; Hoeveel kinderen zijn er ongeveer hoogbegaafd op de wereld?

Nou, in ieder geval  die 2,5 % met een IQ-score van 130 of hoger, maar waarschijnlijk wel meer mensen. Niet iedereen is onderzocht en soms weten mensen het zelf niet dat ze hoogbegaafd zijn.

Hoeveel mensen die hoogbegaafd zijn ken jij zelf ? Het is belangrijk dat je andere hoogbegaafde kinderen kent en met ze omgaat omdat je je dan beter begrepen voelt en je je goed kunt ontwikkelen. Bovendien is het heel erg leuk om samen te kunnen lachen om dezelfde grappen en te kunnen praten over onderwerpen die jullie interesseren.

Wij helpen kinderen daarmee bij GelukkigHB Groepen.

Pin It on Pinterest

Icons made by Dave Gandy from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY