Deze column is geschreven door Ilja Snijders, 14 jr. Gepubliceerd in Kinderwijz.

Ik heb lang na gedacht over hoe ik een brein nou wil beschrijven. Wat ik nou eigenlijk vind van het brein. Ik geen flauw idee. Het enige wat ik echt weet van een brein is dat het je lichaam bestuurt. Ik weet ook hoe mijn brein in elkaar zit. Wat ik denk, zie, voel, etc. Daarom wil ik jullie graag een kijkje laten nemen in mijn hoofd!

Waar zal ik beginnen… Nou, mijn brein is positief, perfectionistisch, creatief en chaotisch. Mijn brein houdt van verhalen, van iets inspirerends, van kleuren, kunst, geuren en herinneringen. Mijn brein is net zo gecompliceerd als elk ander stel hersenen en denkt nu ook weer aan van alles door elkaar. Ik denk nu aan hoe ik ga verwoorden wat ik wil zeggen, aan het eten wat ik net at, het schilderij wat ik schuin voor me zie, aan de hond die aan het snurken is en nog zoveel meer! Weet je, ik ga maar eens beginnen met het chaotische gedeelte van mijn brein.

Ik denk altijd aan veel dingen tegelijk en dat is soms best lastig. Laatst moest ik een opdracht inleveren voor school. Mijn brein wist precies wanneer ik het moest inleveren, dat ik het moest doen, waar en hoe. Het was een sterke gedachte met allemaal kleine gedachtes die zich er ook doorheen vlochten. Twee dagen nadat ik mijn opdracht had ingeleverd vroeg ik mijn docente naar mijn cijfer. Ze kon mijn opdracht niet vinden. Ik dacht terug aan twee dagen ervoor en wist opeens niet meer zo zeker of ik hem had ingeleverd. Ik heb dit soort situaties al wel vaker meegemaakt. Dan dacht ik zo sterk aan iets dat het leek alsof ik het al had gedaan. Ik had het alleen niet gedaan omdat ik werd afgeleid door mijn brein op het moment dat ik het moest doen.

Mijn brein is ook behoorlijk perfectionistisch. Ik vind het fijn als dingen goed lukken en baal dan ook verschrikkelijk als ik iets fout doe. Dingen die ik doe kunnen soms dus ook behoorlijk frustrerend zijn. Doordat ik zo naar perfectie streef heb ik wel het gevoel dat ik bij de meeste dingen die ik leuk vind wel het uiterste uit mezelf haal. Bij de dingen die ik minder leuk vind haal ik minder vaak het uiterste uit mezelf. Ik baal dan altijd wel als ik het niet goed genoeg vind. Daar ben ik me heel erg van bewust. Ik ben er alleen nog niet uit hoe ik hier mee om moet gaan. Maar dat komt wel goed.

Ik ben vaak heel positief. Ik vind het namelijk fijn om gelukkig te zijn. Ik denk dat echt geluk niet ligt aan hoe naar of hoe geweldig de dingen op zich zijn die je mee maakt, maar hoe naar of geweldig je er mee om gaat. Hoe je erover denkt en hoe je dat uit. Dat probeer ik dan ook zoveel mogelijk te doen!

We hebben ook nog creatief. Ik vind het heel leuk om na te denken over de meest vreemde dingen. Om te tekenen en te schilderen met de kleuren die ik op dat moment mooi vind. Om te acteren en heel hard te zingen. Om rond te kijken en achter elk ding wat ik zie een betekenis te zoeken, of eigenlijk in de meeste gevallen, er eentje maken. Om dingen mooi te maken, of juist heel lelijk. Eigenlijk gewoon om mijn leven op een creatieve en interessante manier te leven. Dat maakt namelijk alles ook weer een stukje leuker!

Eigenlijk is elk brein heel logisch. Gewoon omdat elk brein perfect past bij de persoon waarvan het brein is. Ik vind een brein iets geweldigs, iets wat je hard nodig hebt om het leven in je te uiten. Nou, dit was dus mijn brein.

Pin It on Pinterest

Icons made by Dave Gandy from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY