Enige tijd geleden kreeg ik een mail over een Noorse organisatie met een bijna gelijke naam als de onze, Lykkelige Barn, oftewel ‘gelukkige kinderen’. Leva en Bjorn Frederiksen hebben in 2007 Lykkelige Barn opgericht in Noorwegen. Sinds die tijd hebben ze samen met andere ouders van hoogbegaafde kinderen activiteiten georganiseerd en gestreden voor de rechten van het hoogbegaafde kind in Noorwegen. Na een mailwisseling besloten we elkaar op te zoeken. Vrijdag 18 april hebben we elkaar ontmoet in onze praktijk.

Leva en Bjorn hadden hun kinderen Anna en Dag meegenomen. Beide kinderen spraken net als de onze goed Engels, waardoor ook zij veel informatie konden uitwisselen, samen de stad in konden en ‘Galgje’ konden spelen nadat ze het alfabet hadden vergeleken.

Lykkelige Barn, oftewel ‘gelukkige kinderen’ heeft dezelfde insteek als GelukkigHB. Hoogbegaafde kinderen leren omgaan met hun hoogbegaafdheid en deze positief leren inzetten.

Dat hiervoor heel andere middelen nodig zijn in beide landen werd al snel duidelijk.

Het bleek dat de wijze waarop in beide landen wordt omgegaan met hoogbegaafde kinderen behoorlijk verschillend is. De visie van de Noorse regering is dat excelleren niet gestimuleerd dient te worden. Grote verschillen tussen kinderen dienen zelfs voorkomen te worden. Kinderen die sneller leren en/of ontwikkelen dan andere kinderen worden ontmoedigt. Leva en Bjorn vertelden dat dit in de wet is vastgelegd.

Het principe van compacten, verrijken, versnellen en speciale klassen voor hoogbegaafde kinderen klonk hen als een utopie in de oren.De groepsbegeleiding in de vorm van GelukkigHB-groepen, zoals deze bij GelukkigHB wordt aangeboden is in Noorwegen nog onbekend.

Als organisatie is Lykkelige Barn net als GelukkigHB actief om hoogbegaafde kinderen bij elkaar te brengen zodat er herkenning en erkenning ontstaat. Dat dit erg belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling was voor beide organisaties overduidelijk.

Deze zomer gaan wij naar Noorwegen om onze werkwijze te introduceren en kennis over te dragen. We zullen tevens een bijdrage gaan leveren aan een kamp voor Noorse hoogbegaafde kinderen.

Pin It on Pinterest

Icons made by Dave Gandy from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY