Voor hoogbegaafde kinderen en hun intense manier van leven, is dit een uitdagende tijd. Ieder kind gaat hier anders mee om.

De afgelopen weken heb ik met veel kinderen en ouders gesproken over hoe zij de situatie ervaren en waar zij tegenaan lopen. Ik geef graag een beknopte samenvatting weer en deel een klein aantal tips waardoor de situatie wat draaglijker kan worden voor de gezinnen met hoogbegaafde kinderen. 

De kinderen die al langere tijd niet naar school gaan, de zgn thuiszitters, voelden de afgelopen weken een voorsprong in hun coping en ze deelden tips met andere kinderen zoals: ga niet alles tegelijk doen en neem eerst even rustig de tijd om te wennen. Veel van deze kinderen benoemden ook dat het goed is dat andere kinderen nu ook ervaren hoe het is om niet naar school te kunnen. Ze geven aan dat ze hopen dat er na deze situatie meer begrip is voor hen, omdat het echt niet fijn is om altijd thuis te zijn.

Andere hoogbegaafde kinderen gaven aan dat het een verademing is dat ze zich nu niet continu hoeven aan te passen aan anderen, maar dat het tegelijkertijd ook een vreemde gewaarwording is dat ze niet meer goed weten wat ze zelf nou nodig hebben. Het is een mooie uitdaging om deze te kinderen te helpen om zichzelf te hervinden. 

De overprikkelde kinderen komen tot rust en vinden nu ruimte om in balans te komen. Na de eerste onrust ontstaat ontspanning, kalmte en vertrouwen in zichzelf en de situatie.

Kinderen benoemden dat hun angst voor de verwaarlozing van de natuur minder is, omdat ze zien dat de natuur nu ruimte krijgt om te herstellen.

Ik hoor ook minder plezierige dingen. Angst voor het ziek worden van kwetsbare geliefden, het gevoel dat je opgesloten zit, frustratie en paniekgevoelens, het gevoel van machteloosheid. 

De tips die ik aan veel kinderen en hun ouders meegeef is dat je jezelf eerst ruimte moet geven om te wennen aan de situatie. Het hoeft niet gelijk perfect, klunsel maar wat aan en zie wat er op je pad komt. 

Als je meer tot rust bent gekomen kun je een dag en/of weekritme voor jezelf of voor je gezin maken. Zorg hierin voor voldoende ontspanning en beweging. Hoe minder stress, hoe beter je weerstand en gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Gebruik daarom ook humor.

Wij hebben zelf als gezin iedere dag een thema gegeven:

  • Muscle maandag: de dag waarop we gezamenlijk thuis sporten.
  • Decadente dinsdag: de dag waarop we bij kaarslicht eten aan een mooi gedekte tafel met mooie kleren aan.
  • Wandel woensdag: tijd voor een lange wandeling.
  • Dikke donderdag: een dag waarop we eten bestellen.
  • Fleurige vrijdag: we fleuren de dag op met bv mooie verse bloemen of een slinger in de kamer.
  • Zompige zaterdag: we gaan samen ons huis opruimen en schoonmaken.
  • Zoete zondag: we bakken iets lekkers.

Probeer je niet teveel te focussen op andere gezinsleden, geef elkaar de ruimte. Zorg dat je goed blijft functioneren en zelf lekker in je vel zit. Om je daarbij te helpen heb ik een project uitgeschreven die je kunt downloaden. Je vindt deze onder de link:

Wat heb jij nodig?

Pin It on Pinterest

Icons made by Dave Gandy from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY